Besvär i rörelseapparaten och nervsystemet
Kiropraktik behandlar besvär som uppstått på grund av inskränkningar och dysfuntioner i det muskuloskeletala systemet och nervsystemet. Den kiropraktiska behandlingen syftar till att normalisera rörelseomfång i leder och muskler för att kroppen ska kunna fungera optimalt efter bästa förmåga.
Många besöker kiropraktorn då de upplever smärta i rygg och nacke men det kan även vara bra att få behandling i förebyggande syfte. Om en rörelsedysfunktion i en led behandlas tidigt kan man klara sig bättre från framtida problem.
Fördelar med kiropraktik
Kiropraktik är en snabb och effektiv behandlingsmetod vid ryggvärk, nedsatt rörlighet och smärta i leder och muskler. Den kiropraktiska behandlingen utförs med kiropraktorns händer och själva manipulationen gör inte ont.
Detta gör kiropraktorn
Under ett besök hos kiropraktorn får du svara på frågor om ditt hälsotillstånd och sjukdomshistoria. När det är dags för undersökning behöver man ofta ta av sig tröjan och/eller byxorna eftersom det är viktigt för terapeuten att kunna se området som ska behandlas.
Kiropraktorn undersöker kroppen genom att till exempel titta på hur du rör dig, går och står. Kiropraktorn gör också olika ortopediska och neurologiska tester för att kunna diagnostisera dina besvär samt trycker och känner på kroppens leder och muskler.
Behandlingar
Kiropraktorn behandlar med händerna. Vid nedsatt rörlighet i lederna används manipulationsbehandling och olika mobiliseringstekniker vars syfte är att återskapa ledfunktionen och uppnå en normalisering i omgivande och angränsande muskler, nerver och bindväv.
Manipulationen kan utföras med stora generella kontaktpunkter eller med en så liten kontaktyta som möjligt. Rörelsen sker med en hög hastighet, minimalt röreseutslag och med lite till måttlig kraft, allt beroende på vilken led/leder som ska behandlas.
Nedsatt funktion i muskulatur behandlas med någon form av mjukdelsbehandling som ofta innebär tryck/stretch i muskulaturen. Detta kan göras manuellt eller med något verktyg.
Reaktioner, komplikationer och biverkningar
Vanliga reaktioner på behandlingen är en ökad lokal ömhet och stelhet. En del blir trötta i kroppen och kan känna sig lite dåsiga efteråt. Många upplever en ökad rörlighet i direkt anslutning till behandlingen och en lätthet i kroppen.
Det är helt normalt att känna sig öm efteråt, ömheten ska gå över på någon dag.
Patienten har rätt till:
• Insyn i sin journal.
• Att medverka till val av möjliga undersökningar och tillgängliga behandlingsmetoder.
• Att få nödvändig information om sitt hälsotillstånd och vilka tillgängliga behandlingsmetoder som finns.
Patientens ansvar är:
• Att bidra med korrekta och fullständiga upplysningar om sitt hälsotillstånd.
• Att efter bästa förmåga följa kiropraktorns råd och instruktioner och jobba förebyggande för att bemästra sina besvär.
Innan ditt besök
Du behöver inte ha besökt läkare eller annan terapeut innan ditt besök hos kiropraktorn men har du röntgensvar/bilder eller journalanteckningar som rör din sökorsak får du gärna ta med det till besöket.

Vanliga frågor och svar om kiropraktik
Vid en manipulationsbehandling kan ett knak uppstå. Fenomenet uppkommer på grund av att det uppstår ett undertryck i leden då ledkapseln töjs ut tillräckligt mycket. När undertrycket är tillräckligt högt frigörs gaser som finns i ledvätskan och detta ger upphov till ett litet ljud.
Absolut inte! Knaket kommer som en bieffekt av den snabba rörelsen i ledens ytterläge men det finns flera tekniker för att röra och mobilisera en led som inte ger upphov till något knak och som många upplever fungerar minst lika bra.
En kiropraktor tar sjukdomshistoria, ställer frågor om det aktuella problemet och kring allmän hälsostatus. Kroppen undersöks med neurologiska och ortopediska tester och därefter ställs en diagnos och du får behandling.
Behandlingen innehåller ofta någon typ av mobiliseringsteknik och någon teknik för mjukdelsbehandling om det behövs och ofta får du med dig någon eller några övningar hem för att stärka upp eller förbättra rörlighet.
Detta är såklart oerhört individuellt men generellt kan man säga att om du har gått med dina besvär länge så tar det längre tid att bli av med dem och då kan det vara bra med minst 4–5 behandlingar.
Har du haft ont en kortare tid och får behandling inom någon dag så kan det räcka med bara någon enstaka behandling.
En kiropraktor behandlar många olika saker och tillstånd men några av de vanligaste sökorsakerna är:
Legitimation
Yrkestiteln kiropraktor är skyddad. Detta innebär att endast den som har en legitimation får kalla sig för kiropraktor. Legitimationen utfärdas av Socialstyrelsen och kan ansökas efter examen från kiropraktorhögskolan och praktiktjänstgöring inom svensk hälsosjukvård.